Meer antioxidatieve voeding, minder diabetes

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Voeding rijk aan antioxidanten verbetert de glucosespiegel en kan diabetes voorkomen.
Aan het onderzoek namen proefpersonen deel van de ATTICA-studie waarvan alle informatie met betrekking tot het voedingspatroon en biochemische parameters bekend waren. De 551 mannen met een gemiddelde leeftijd van 41 jaar en 467 vrouwen, gemiddelde leeftijd 38 jaar, waren afkomstig van het schiereiland Attica in Griekenland. De eetgewoonten werden geanalyseerd door middel van een vragenlijst. De totale antioxidantcapaciteit werd vastgesteld met behulp van drie specifieke analysemethoden: FRAP (ferric-reducing antioxidant power), TRAP (total radical-trapping antioxidant parameter) en TEAC (trolox equivalent antioxidant capacity).
Na correctie voor de leeftijd en de totale energie-inname bleek dat een hoge antioxidantcapaciteit, vastgesteld volgens de genoemde methoden, de glucose en insuline significant verlaagde. Na correctie voor de leeftijd, het geslacht, de BMI, fysieke activiteit, roken en energie-inname werd dit verband alleen aangetoond voor personen die geen mediterraan voedingspatroon volgden.
Hoewel meer studies nodig zijn om deze resultaten te bevestigen is het advies van de onderzoekers om een voeding rijk aan antioxidanten te propageren aan het brede publiek om het risico van diabetes te verlagen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen