Meer dan helft statinegebruikers geen voordeel

Bij meer dan de helft van de patiënten die een statine (cholesterolverlager) krijgt, wordt binnen twee jaar niet een optimale daling van het LDL-cholesterolgehalte bereikt.

Voor het onderzoek werden gegevens bijgehouden van meer dan 165.000 deelnemers aan de UK Clinical Practice Research Datalink. Ze hadden bij aanvang van de studie geen hart- of vaataandoening. Van de deelnemers was informatie beschikbaar over hun cholesterolwaardes voor en na start met een statine.

Bij 84.609 proefpersonen (51%) werd geen optimale daling van het LDL-cholesterolgehalte bereikt onder invloed van statinegebruik. Dat wil zeggen dat het LDL-cholesterolgehalte met minder dan 40% afnam. Tijdens de volgperiode van zes jaar werd bij 22.798 deelnemers een hart-of vaatziekte vastgesteld. De kans op een cardiovasculaire aandoening was significant verhoogd met 17% bij deelnemers met een suboptimale LDL-daling ten opzichte van proefpersonen met een goede respons op de medicatie. Na correctie voor de leeftijd en het initiële LDL-cholesterolgehalte bedroeg dit percentage 22%.

Bij een groot deel van de statinegebruikers wordt geen optimale daling van het LDL-cholesterolgehalte bereikt. Dit gaat gepaard met een onverwacht verhoogd cardiovasculair risico.

Woordenlijst

Fit met Voeding

tijdschrift

JAARABONNEMENT € 34,90

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+