Meer obesitas bij afname H. pylori?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Australische wetenschappers ontdekten een causale relatie tussen de groeiende obesitasepidemie in Westerse landen en de afname van besmettingen met de Helicobacter pylori (H. pylori). Ongeveer de helft van de wereldbevolking is besmet met deze maagbacterie. Slechts 20% van deze groep ondervindt hier klachten van zoals een maagzweer, misselijkheid, snelle verzadiging en een opgeblazen gevoel.

Voor de review werd er gezocht naar publicaties over de prevalentie van infecties met de H. pylori. Er werden in totaal 49 studies gevonden met gegevens uit tien Europese landen, Japan, de Verenigde Staten en Australië. De resultaten werden gekoppeld aan gegevens over de BMI in de betreffende landen en gebieden.

De prevalentie van besmetting met de H. pylori was gemiddeld 44% (minimaal 17% en maximaal 75%). De prevalentie van overgewicht (BMI 25-30 kg/m2) en obesitas (BMI ≥30 kg/m2) in de corresponderende landen was respectievelijk 14% en 47%. Er bestond een significant, omgekeerd verband tussen de prevalentie van H. pylori en overgewicht/obesitas. Bij een lagere prevalentie van H. pylori was het risico van overgewicht en obesitas significant hoger.

Volgens de wetenschappers bestaat er een causale relatie tussen de afgenomen prevalentie van de H-pylori besmetting de laatste decennia en de gewichtstoename van de Westerse bevolking. Mogelijk komt dit door een toename van het eetlustopwekkende hormoon ghreline. Een eerdere studie liet namelijk een verhoogde hormoonspiegel zien in het bloedplasma nadat personen behandeld waren voor besmetting met de H. pylori. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen