Meer oxidatieve stress bij chronische vermoeidheidssyndroom

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Patiënten met het chronische vermoeidheidssyndroom hebben vaak meer oxidatieve stress en een verminderde antioxidatieve verdediging.
Dit is de belangrijkste conclusie van onderzoek waarbij 21 patiënten met het chronische vermoeidheidssyndroom werden vergeleken met twintig gezonde personen. Hierbij werd de balans tussen antioxidanten en oxidanten vergeleken, alsook de relatie met diverse symptomen in de spieren, zoals de pijndrempel bij elektrische stimulatie van de spieren.
De groep met het chronische vermoeidheidssyndroom hadden een significant lagere vitamine E-concentratie in het plasma vergeleken met de gezonde groep. Ook het LDL-cholesterol was significant lager. De LDL-thiobarbituurzuur reactieve stoffen (TBARS) waren bij de patiëntgroep significant hoger, hetgeen gepaard ging met een grotere vermoeidheid. Er was een significant lineair verband tussen de vermoeidheid en de TBARS. Bij elektrische stimulatie hadden de patiënten een significant lagere pijndrempel in de spieren.
De verhoogde oxidatieve stress en de verminderde antioxidatieve verdediging, en de symptomen van de chronische vermoeidheid die hiermee gepaard gaan, kunnen wellicht worden verminderd door suppletie met antioxidanten.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.