Meer Parkinson door ijzer en mangaan

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Personen met een verhoogde inname van ijzer, vooral als ook de mangaaninname hoog is, lijken een verhoogd risico te hebben om de ziekte van Parkinson te krijgen. Dit is de conclusie van dr. Karen Powers van de University of Washington in Seattle.
In haar onderzoek werden 250 mensen met de ziekte van Parkinson vergeleken met 388 mensen zonder de ziekte. Alle personen werd gevraagd naar hun voedingspatroon en de supplementen die ze gebruikten.
Het bleek dat de 25% personen met het hoogste gehalte aan ijzer in de voeding, 1,7 keer meer kans op de ziekte van Parkinson hadden dan de 25% personen die minder ijzer binnenkregen. Werd ook de mangaaninname in de analyse betrokken, dan bleek de kans op Parkinson nog verder verhoogd.
IJzer en mangaan dragen bij aan het vrijkomen van schadelijke vrije radicalen op basis waarvan een verband kan worden verklaard met het ontstaan van degeneratieve ziekten zoals de ziekte van Parkinson. Het is bekend dat hoge doses ijzer en mangaan neurotoxisch kunnen zijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen