Meer slokdarmkanker door koolzuur in frisdrank

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Frisdrank met koolzuur verhoogt mogelijk de kans op het krijgen van slokdarmkanker. Dit was de bevinding van een onderszoeksteam dat de cijfers van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw had geanalyseerd. De resultaten werden gepresenteerd door dr. Mohandas Mallath tijdens de Digestive Disease Week 2004 in New Orleans. Dit congres vond in mei plaats en was gericht op deskundigen op het gebied van het maagdarmkanaal.
De hoeveelheid koolzuurhoudende drank die er in de VS wordt gedronken, is tussen 1946 en 2000 met bijna een factor vijf toegenomen. Waar halverwege de vorige eeuw nog maar een kleine vijftig liter koolzuurhoudende drank per persoon per jaar werd gedronken, was dit in het jaar 2000 al ruim 220 liter.
In 2003 waren er 13.900 Amerikanen met slokdarmkanker. Het grootste deel hiervan, meer dan 10.000 patiënten, waren mannen. Het aantal Amerikaanse blanke mannen met slokdarmkanker is in de laatste 25 jaar met 570% toegenomen. Bijna iedereen die deze vorm van kanker heeft, sterft eraan.
Het aantal slokdarmkankerpatiënten volgt hiermee de stijgende lijn van de consumptie van frisdranken. Landen waar gemiddeld meer dan 90 liter koolzuurhoudende frisdrank per persoon per jaar wordt geconsumeerd, hebben ook een groeiend aantal mensen dat deze vorm van kanker krijgen. In de Westerse wereld is slokdarmkanker één van de snelstgroeiende vormen van kanker, terwijl in landen, waar de frisdrankconsumptie laag is, deze vorm van kanker nauwelijks toeneemt, zoals Oost-Europa, Japan, China, Taiwan, Korea en India.
Deze verbanden zouden op toeval kunnen berusten, maar de onderzoekers hebben ook een biologische verklaring. Frisdranken die koolzuur bevatten, veroorzaken een zuur milieu in de maag. Dit veroorzaakt zuurbranden (Gastro-esofagaal reflux, ofwel GERD). GERD is een bekende risicofactor voor slokdarmkanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.