Meer spierkracht met eiwitten en vitamine D

Suppletie met eiwitten en vitamine D in combinatie met krachttraining verbetert de spierkracht bij ouderen.

Voor het onderzoek werden 112 ouderen geselecteerd met een verminderde spiermassa en/of -kracht. Ze werden willekeurig in vier groepen verdeeld en kregen enkel krachttraining, krachttraining in combinatie met suppletie, enkel suppletie of geen behandeling (controlegroep). Het krachttrainingsprogramma werd gedurende twaalf weken gevolgd. De deelnemers sportten tweemaal per week een half uur onder begeleiding en deden dagelijks thuis krachtoefeningen. Het supplement bestond uit 10 gram weiproteïne met 800 IE vitamine D per dag.

Ouderen die het supplement kregen in combinatie met het trainingsprogramma hadden een significant grotere massa van de dijbeenspier en een significant grotere spierkracht ten opzichte van ouderen die enkel het supplement of het trainingsprogramma volgden. Het gecombineerde programma was het effectiefst om de spierkracht en -kwaliteit te verbeteren. Bij ouderen met sarcopenie, een aandoening waarbij spiermassa en -functie zijn verminderd, werd een significante toename van de massa van de skeletspieren gezien onder invloed van krachttraining en suppletie. Dit werd niet gezien bij ouderen met een verminderd fysiek functioneren en een normale spiermassa.

De spiermassa en -kracht van ouderen kan verbeteren door een combinatie van krachttraining en suppletie met eiwitten en vitamine D.

Woordenlijst

Fit met Voeding

tijdschrift

JAARABONNEMENT € 34,90

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+