Meer vis, tragere hartslag

Hoe meer vis men per week eet, hoe langzamer het hart slaat. Door een tragere hartslag is het risico van plotseling overlijden als gevolg van een hartaanval kleiner.
Dit is de conclusie van dr. Jean Dallongeville van het Institut Pasteur de Lille in Frankrijk.
In een studie werden 9758 mannen tussen de 50 en 59 jaar zonder hartproblemen onderzocht. Gebaseerd op de hoeveelheid vis die ze per week aten, werden de mannen verdeeld in vier groepen: van minder dan één keer per week tot twee keer in de week.
Het bleek dat de spiegels eicosapentaenzuur (EPA), docosahexaeenzuur (DHA) en het totaal gehalte aan omega 3-vetzuren toenamen als er meer vis werd gegeten. De hoeveelheid triglyceriden en de bloeddruk daalden. De HDL-cholesterolspiegels gingen omhoog bij de viseters in vergelijking met de personen die weinig vis aten. Tegelijkertijd nam de hartslag af als er meer vis werd gegeten.
Zelfs als er rekening werd gehouden met andere factoren die de hartslag kunnen beïnvloeden, zoals leeftijd, roken, alcoholgebruik, gewicht en lichamelijke activiteit, bleek de visconsumptie te zorgen voor een langzamere hartslag.
De bevindingen geven aan dat vis een belangrijk onderdeel van de voeding is. Tevens is het een verklaring waarom het risico van plotselinge dood lager is onder viseters.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+