Meeroken verlaagt vitamine C bij kinderen

Kinderen met ouders die roken, hebben significant minder vitamine C in het bloed dan kinderen die niet blootgesteld worden aan meeroken. Ook bij geringe blootstelling neemt de concentratie vitamine C in het bloed af.
Aan het onderzoek van dr. Alan Preston van de universiteit van Puerto Rico deden 512 kinderen mee. De kinderen waren tussen de twee en twaalf jaar. De ene helft van deze kinderen werd thuis blootgesteld aan meeroken doordat de ouders rookten, de andere helft niet. Gekeken werd naar de dagelijkse inname van vitamine C door het invullen van een voedselvragenlijst en de concentratie van deze vitamine in het bloed.
Uit het onderzoek bleek dat kinderen die blootgesteld waren aan meeroken, significant lagere concentraties vitamine C in het bloed hadden dan kinderen die niet blootgesteld waren aan meeroken, terwijl de inname van vitamine C in beide groepen gelijk was. Ook bij geringe blootstelling aan meeroken daalde de concentratie vitamine C in het bloed.
De onderzoekers concludeerden dat meeroken de concentratie van vitamine C in het bloed van kinderen verlaagt, zelfs als de blootstelling eraan gering is. Kinderen die meeroken wordt geadviseerd meer vitamine C in te nemen, zij het door middel van vitamine C-rijke voeding of door een voedingssupplement.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+