Meisjes eerder puber door bisfenol-A?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit onderzoek van de University of Cincinnati blijkt dat meisjes van tegenwoordig jonger volwassen worden dan een aantal decennia geleden.
Op drie verschillende plekken in de Verenigde Staten namen ruim 1200 meisjes in de leeftijd van zes tot acht jaar deel aan de studie. De mate van borstontwikkeling werd gebruikt om het al dan niet aanvangen van de pubertijd vast te stellen. De borstontwikkeling werd beoordeeld door ouders of verzorgers en professionals.
Het moment waarop de meisjes volwassen werden, was afhankelijk van leeftijd, etniciteit, BMI en woonplaats. Op de leeftijd van zeven jaar had 10% van de blanke meisjes, 23% van de zwarte meisjes en 15% van de hispanic meisjes de pubertijd bereikt. Op achtjarige leeftijd waren deze percentages respectievelijk 18%, 43% en 31%.
Het aantal meisjes dat op zeven- en achtjarige leeftijd al de pubertijd bereikt heeft, is groter dan tien tot dertig geleden. Dit verschil is onder blanke meisjes het grootst. Volgens de wetenschappers is de toename mate van overgewicht onder kinderen een mogelijke oorzaak van dit fenomeen. Critici in de Verenigde Staten menen dan de chemische stof Bisfenol-A wellicht de boosdoener is. Bisfenol-A is een chemische stof die voornamelijk wordt toegepast in kunststoffen voor voorwerpen zoals babyflesjes, drinkbekers en bestek.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen