Meisjes minder stressfracturen met vitamine D

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een hoge vitamine D-inname vermindert de kans op stressfracturen. Stressfracturen ontstaan door een te hoge druk op het bot en zijn in 90% van de gevallen een gevolg van sportbeoefening.

Aan de studie namen meer dan 6700 meisjes in de leeftijd van 9 tot 15 jaar deel. Tussen 1996 en 2001 werd (half)jaarlijks een vragenlijst ingevuld over het voedingspatroon. In de periode tussen 1997 en 2004 werd het voorkomen van stressfracturen bijgehouden.

Tijdens de volgperiode van 7 jaar werd bij 4% van de meisjes een stressfractuur vastgesteld. De inname van calcium en melkproducten bleek niet van invloed op het fractuurrisico. Daarentegen bleek een hoge vitamine D-inname met de voeding het risico van fracturen te verminderen. Met een hoge vitamine D-inname kon de kans op een stressfractuur worden verlaagd met 51%. Bij meisjes die dagelijks minimaal 1 uur deelnamen aan een sportactiviteit werd het risico significant verlaagd door vitamine D.

Consumptie van vitamine D-rijke voeding zoals vette vis vermindert de kans op een stressfractuur. Vooral meisjes die regelmatig sport beoefenen kunnen hierbij baat hebben.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen