Melanoom: invloed microbioom op immuuntherapie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De darmflora blijkt de respons van melanoompatiënten op immuuntherapie te beïnvloeden. 

Er werden ontlastingmonsters geanalyseerd van 165 personen met een melanoom. De deelnemers werden behandeld in een van de vijf Europese klinieken in Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk waaronder het Universitair Medisch Centrum Groningen. 

Er werd een significant verband gevonden tussen de samenstelling van de darmflora en de respons op immuuntherapie. Zo was de aanwezigheid van Bifidobacterium pseudocatenulatum, Roseburia spp. en Akkermansia muciniphila gerelateerd aan een goede behandelrespons. Personen met gezonde darmbacteriën hadden bijna tweemaal zoveel kans om dit type huidkanker te overleven. Desondanks was het niet mogelijk een specifieke darmbacterie als dé biomarker aan te wijzen. 

De samenstelling van de darmflora speelt een rol bij de respons op immuuntherapie bij een melanoom. Het is echter een complexe interactie aangezien de darmflora sterk individueel bepaald is en beïnvloed wordt door diverse factoren waaronder voeding en medicijngebruik. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen