Melatonine en L-tryptofaan bij NASH

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met melatonine en L-tryptofaan verlaagt de concentratie van ontstekingsbevorderende cytokinen en kan zinvol zijn in de behandeling bij niet-alcoholische steatohepatitis (NASH).
NASH gaat gepaard met een toename van oxidatieve stress en apoptose van levercellen wat uiteindelijk kan leiden tot levercirrose en leverfibrose. Er werden 45 patiënten met NASH verdeeld in 3 groepen. De diagnose werd bevestigd middels een leverbiopt. De patiënten in de eerste groep kregen driemaal per dag een voedingssupplement bestaande uit fosfolipiden, B-vitamines en vitamine E. Daarnaast kregen ze tweemaal per dag 500 mg L-tryptofaan. De patiënten in groep 2 kregen ook driemaal per dag hetzelfde voedingssupplement, maar dan in combinatie met tweemaal per dag 5 mg melatonine. In de derde groep kregen de patiënten hetzelfde voedingssupplement met een placebo.
Na de behandelperiode van een maand werd een significante afname van Gamma-GlutamylTransferase (GGT, een leverenzym), het triglyceridengehalte en de concentratie van ontstekingsbevorderende cytokinen gezien bij de patiënten die behandeld werden met L-tryptofaan en melatonine (groep 1 en 2). In groep 3 veranderden deze parameters niet.
De resultaten wijzen op een gunstig effect van zowel L-tryptofaan als melatonine in de behandeling van niet-alcoholische leverontsteking.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen