Melatonine tegen het ouder worden

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Suppletie met melatonine heeft een positief effect op factoren die te maken hebben met het ouder worden. Deze effecten werden waargenomen bij zowel jonge als oudere mensen.
In een studie uitgevoerd door Poolse onderzoekers werden 28 gezonde jonge en oude personen opgenomen. Deze kregen gedurende 30 dagen 5 mg melatonine per dag toegediend. Aan het begin en aan het eind van het onderzoek werden naast de ochtendmelatoninespiegel ook de concentraties van een aantal stoffen in rode bloedcellen gemeten, waaronder malondialdehyde (MDA), gereduceerd glutathion, SOD-1, catalase, glutathionperoxidase (GSH-Px), glutathion-S-transferase (GST) en glutathionreductase.
Het bleek dat met een toename van de leeftijd het MDA, SOD-1, GSH-Px en GR verslechterden. Ook de melatonineconcentratie nam af. Suppletie liet in beide groepen een significante toename zien van SOD-1 en GR en een afname van het MDA.
Deze uitkomsten wijzen op een toename van de oxidatieve stress in de rode bloedcellen met het ouder worden en een afname door melatoninesuppletie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen