Meldingen ernstige bijwerkingen medicijnen in VS sterk gestegen

Het jaarlijkse aantal ernstige bijwerkingen van medicijnen, dat tussen 1998 en 2005 werd gerapporteerd aan de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) steeg in de genoemde periode met een factor 2,6 van 34.966 naar 89.842.
Dit bleek uit een analyse uitgevoerd door wetenschappers van het Amerikaanse Institute for Safety Medication Practices. Een ernstige negatieve bijwerking werd door de FDA gedefinieerd als een bijwerking die resulteerde in overlijden, een geboorteafwijking, invaliditeit, opname in een ziekenhuis of die levensbedreigend was of waarbij medisch ingrijpen noodzakelijk was om schade te voorkomen.
Het totale jaarlijkse aantal meldingen steeg 4 maal sneller dan de groei in het aantal voorgeschreven recepten aan niet opgenomen patiënten. Een relatief kleine groep medicijnen was hierbij verantwoordelijk voor het grootste deel van de stijging: 20% (298 van de 1489) van het totale aantal betrokken medicijnen was verantwoordelijk voor 87% (407.394 van de 467.809) van het totale aantal meldingen. Van 13 nieuwe biotechnologisch geproduceerde medicijnen steeg het aantal gemelde ernstige bijwerkingen met een factor 15,8. Medicijnen die het meest in verband konden worden gebracht met overlijden waren pijnmedicatie en medicatie die invloed uitoefent op het immuunsysteem.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

5

Gratis artikelen

Abonnement | Login