Mensen met lichte huid afhankelijk van vitamine D-suppletie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Mensen met een lichte huid kunnen niet lang genoeg in de zon blijven om voldoende vitamine D aan te maken zonder hun huid te verbranden. In een gematigd klimaat zoals het Nederlandse is een groot deel van de bevolking daarom afhankelijk van vitamine D-suppletie.
Dit concluderen wetenschappers van de University of Leeds na een onderzoek waarin ze keken naar de invloed van zonlicht, vitamine D-suppletie en genetische verschillen op de vitamine D-spiegel. De resultaten werden gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, lichaamssamenstelling en het jaargetijde.
Proefpersonen met een lichte huid hadden geen optimale vitamine D-status. Hetzelfde gold voor mensen met een bepaalde genetische variant welke van invloed is op de stofwisseling van vitamine D in het lichaam. De vitamine D-spiegel steeg tijdens zomerweekenden en zonnige vakanties. Mensen met een huid die niet snel verbrandde hadden op een zomerdag na 6 uur in de zon voldoende vitamine D in hun bloed. Bij mensen met een licht huidtype was dit niet het geval. Gebruikers van een vitamine D-supplement hadden gemiddeld een hogere vitamine D-spiegel dan de proefpersonen die niet suppleerden. Hun concentratie vitamine D in het bloed was optimaal en onafhankelijk van blootstelling aan de zon.
De vitamine D-spiegel blijkt dus afhankelijk te zijn van blootstelling aan de zon, maar een voldoende hoge concentratie vitamine D in het bloed wordt alleen bereikt door langdurige blootstelling aan de zomerzon. Mensen met een lichte huid zijn voor een goede vitamine D-status afhankelijk van suppletie. In aanwezigheid van bepaalde erfelijke genetische variaties dient men zelfs hogere doseringen vitamine D in te nemen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen