Mentale vermoeidheid beïnvloedt fysieke prestatie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Mentale vermoeidheid blijkt van invloed op het fysieke uithoudingsvermogen Onze fysieke grens is in hoge mate afhankelijk van motivatie en mental vermoeidheid.. Dit vertelde dr. Marcora van de University of Kent zijn toehoorders tijdens een symposium over vermoeidheid.
Hij trok deze conclusie uit een onderzoek onder 16 vrijwilligers. Deze proefpersonen keken eerst 90 minuten lang naar een ‘emotioneel neutrale' documentaire of voerden een aantal complexe cognitieve tests uit. Vervolgens fietsten zij tot uitputting.
Hoewel de cognitieve tests fysiek niet vermoeiend waren, gaven de proefpersonen die mentaal vermoeid waren gemiddeld 15% eerder op tijdens het fietsen dan de proefpersonen die de documentaire hadden gekeken.
Dr. Marcora verklaart deze uitkomst aan de hand van een nieuw ‘psychobiologisch' model met betrekking tot vermoeidheid. De grens aan onze fysieke prestatie wordt in dit model bepaald door het evenwicht tussen motivatie en de inspanning die we ervaren. Tijdens uitputtende inspanning geven we op omdat het ons meer moeite kost om door te gaan dan de beloning die het oplevert om ons verder in te spannen.
Tijdens een presentatie van medewerkers van de University of Technology in Sydney op hetzelfde symposium bleek een vergelijkbaar effect op te treden bij voetballers. Mentaal vermoeide spelers gingen niet minder snel sprinten, maar legden wel minder grote afstanden af tijdens de minder intensieve perioden van een wedstrijd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen