Met kunstmatige zoetstof sneller dronken

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Kunstmatige zoetstoffen in alcohol zorgen voor een snellere opname van de alcohol in het bloed. Dat zei dr. Chris Rayner tijdens een congres in Los Angeles.
Het Australische onderzoek was uitgevoerd met acht gezonde mannelijke vrijwilligers. Zij kregen eenmaal een wodkadrank te drinken gemaakt van alcohol en een mengsel gezoet met suiker, samen goed voor 478 calorieën. De tweede dag kregen zij een wodkadrank gemaakt met eenzelfde hoeveelheid alcohol maar nu met een mengsel met een kunstmatige zoetstof, samen 225 calorieën. Gedurende drie uur werd ieder half uur bloed afgenomen.
Het bleek dat met de suiker de maag na 22,1 minuten voor de helft geleegd was. Met de zoetstof was dit veel sneller, al na 15,3 minuten. De piek alcoholconcentratie was met de dieetdrank significant hoger dan met de suikerdrank.
Volgens dr. Rayner zijn deze bevindingen belangrijk voor de algemene gezondheid. Men is geneigd meer te drinken van een drank zonder suiker door het lagere aantal calorieën. Verder drinkt men dit soort dranken vaak buiten de maaltijden. Een maaltijd zorgt voor een tragere maagpassage.
Dr. Rayner zou graag een waarschuwing zien op kunstmatig gezoete alcoholische dranken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen