Met meer fruit en groente minder beroertes

Met een grotere consumptie van fruit en groente kan men het risico van een beroerte verlagen. Dit concluderen Engelse onderzoekers na bestudering van de wetenschappelijke literatuur.
Dat een grotere fruit- en groenteconsumptie beschermt tegen een beroerte is uit verschillende epidemiologische onderzoeken gebleken. De mate waarin was echter nog niet bekend.
Artikelen werden gezocht via MEDLINE, EMBASE, en de Cochrane Library. De artikelen werden in het onderzoek opgenomen wanneer het relatieve risico en het 95% betrouwbaarheidsinterval werd vermeld van het verband tussen beroerte en de hoeveelheid fruit en groente die werd gebruikt. Dit leverde acht artikelen met negen onafhankelijke onderzoeken op. In totaal betrof dit 257.551 personen, 4917 beroertes en een gemiddelde duur van het onderzoek van dertien jaar. Een portie fruit werd berekend als 80 gram en een portie groente als 77 gram.
Het bleek dat degenen die drie tot vijf porties groente en fruit per dag gebruikten 11% minder risico hadden dan degenen die minder dan drie porties per dag aten. Degenen die meer dan vijf porties per dag aten hadden zelfs 26% minder risico. De beschermende effecten bleken zowel voor de ischemische beroerte als de hersenbloeding significant.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+