Met NAC grotere overlevingskans bij acuut leverfalen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
In een vroeg stadium van acuut leverfalen die niet gerelateerd is aan paracetamolgebruik, stijgt de overlevingskans van patiënten door een infuus met N-acetylcysteïne (NAC) zonder dat zij een nieuwe lever getransplanteerd hoeven te krijgen. Dit vonden wetenschappers van de University of Texas.
Bij acuut leverfalen wordt door een plotselinge ernstige afname van de leverfunctie en de daaropvolgende ophoping van afvalstoffen in het lichaam de hersenfunctie aangetast. De symptomen kunnen uiteenlopen van een lichte verandering in de geestestoestand van de patiënt tot coma. Het placebogecontroleerde dubbelblinde onderzoek omvatte 173 patiënten met acuut leverfalen, welke niet gerelateerd was aan het gebruik van paracetamol. De helft van de proefpersonen kreeg gedurende drie weken een NAC-infuus terwijl de controlegroep een placebo-infuus kreeg toegediend.
Bij proefpersonen met beginstadia van de aandoening (lichte tot matige afname van de hersenfunctie) had NAC een significant effect op de overlevingskans. In de NAC-groep overleefde 52% van de patiënten namelijk zonder dat ze een nieuwe lever kregen ten opzichte van 30% in de controlegroep. De behandeling met NAC werd goed verdragen door de patiënten. Wanneer de aandoening al verder gevorderd was, had intraveneuze toediening van NAC geen effect op het sterftecijfer. Bij deze groep blijft een levertransplantatie noodzakelijk.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen