Met probioticum minder diepe rimpels

Het probioticum Lactobacillus plantarum HY7714 gaat veroudering van de huid tegen.

De Koreaanse wetenschappers verdeelden 110 vrijwilligers in een suppletie- en placebogroep. De deelnemers waren in de leeftijd van 41 tot 59 jaar en hadden een droge huid en rimpels. Ze kregen gedurende twaalf weken dagelijks een supplement met 1 x 10^10 CFU Lactobacillus plantarum HY7714 of een placebo. Iedere vier weken werd de huid beoordeeld voor wat betreft rimpelvorming, elasticiteit, het vochtgehalte en de glans.

In de probioticumgroep werd na twaalf weken een significante toename gezien van het vochtgehalte van de huid van gezicht en handen. In beide groepen werd na vier, acht en twaalf weken een significante vermindering gezien van het vochtverlies via de diepere huidlagen (transepidermaal vochtverlies). In de probioticumgroep was na twaalf weken het transepidermale vochtverlies in de onderarmen en het gezicht echter nog minder dan in de placebogroep. Proefpersonen in de probioticumgroep hadden na twaalf weken bovendien significant minder diepe rimpels en een significante toename van de glans van de huid. Al na vier weken nam de elasticiteit van de huid met 13% toe onder invloed van suppletie, na twaalf weken werd een toename van 22% gezien. Dit verschilde significant ten opzichte van de placebo.

Het probioticum Lactobacillus plantarum HY7714 blijkt ‘anti-aging’ effecten te bezitten en verbetert de conditie van de huid. Uit dierstudies blijkt dat het probioticum van invloed is op de expressie van genen die het vochtgehalte van de huid reguleren.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+