Meta-analyse: seleniumsuppletie verlaagt kankersterfte

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Seleniumsuppletie verlaagt de kans op sterfte als gevolg van kanker. Bij mannen komt ook kanker als ziekte minder vaak voor. Dat is bij vrouwen niet het geval. Suppletie van vitamine E liet geen effect zien, evenals wanneer de onderzochte antioxidantonderzoeken in totaliteit werden bekeken. Suppletie van betacaroteen bleek kankersterfte onder rokers te bevorderen. Verder werden er geen verbanden met betacaroteensuppletie gevonden.
Dat was de uitkomst van een meta-analyse uitgevoerd door onderzoekers van de Mayo Clinic in de Verenigde Staten. Ze selecteerden onderzoeken uit meerdere elektronische databanken (MEDLINE, Cochrane Controlled Clinical Trials Register, EMBASE, Science Citation Index). De onderzoekers beoordeelden welke onderzoeken wel aan hun criteria voldeden en welke niet. Het doel was om een mogelijk verband te vinden tussen het gebruik van de antioxidanten betacaroteen, vitamine E en selenium, en de mate waarin kanker voorkwam en men aan kanker stierf.
Twaalf studies kwamen in aanmerking. Negen werden door de onderzoekers als kwalitatief hoogstaand beoordeeld. In totaal werden zo 104.196 personen in de analyse betrokken.
Deze liet zien dat de onderzochte antioxidanten in hun totaliteit geen positief of negatief effect hadden op kankerincidentie en kankersterfte. Alleen bij rokers was betacaroteensuppletie geassocieerd met een toename van de kankerincidentie met slechts 10%. Seleniumsuppletie daarentegen liet duidelijker en positieve uitkomsten zien, namelijk een reductie van kankersterfte met 22% in de hele populatie. De kankerincidentie was bij mannen 23% verlaagd, maar weer niet bij vrouwen. Vitamine E-suppletie had geen zichtbaar effect op de totale incidentie van kanker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen