Meta-analyse: vitamine D-suppletie tegen fracturen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met 700 tot 800 IE vitamine D per dag vermindert het risico van fracturen van heup en niet-wervelfracturen bij ouderen. Een dosis van 400 IE vitamine D per dag biedt geen bescherming. Dit is de conclusie van onderzoekers van Harvard na een meta-analyse.
Voor deze meta-analyse werden drie elektronische databases geraadpleegd: de Cochrane Controlled Trials Register, Medline en Embase. Om in het onderzoek opgenomen te worden, moesten de onderzoeken aan bepaalde criteria voldoen. De onderzoeken moesten dubbelblind zijn met orale vitamine D-suppletie (cholecalciferol, ergocalciferol), met of zonder calcium-suppletie en vergeleken met calcium of placebo.
Er werden vijf onderzoeken gevonden van heupfracturen met in totaal 9294 personen en zeven onderzoeken met niet-wervelfracturen met in totaal 9820 personen. In al deze onderzoeken werd vitamine D3 (cholecalciferol) gebruikt.
In drie onderzoeken, met 5572 personen, was het risico van een heupfractuur 26% minder met een suppletie van 700 tot 800 IE vitamine D per dag ten opzichte van calciumsuppletie of placebo. In vijf onderzoeken met 6098 personen bleek het risico van niet-wervelfracturen met 23% afgenomen bij een suppletie met 700 tot 800 IE vitamine D per dag in vergelijking met calcium of placebo. In twee onderzoeken met 3722 personen werd geen verschil gevonden voor heup- of niet-wervelfracturen meet en suppletie van 400 IE vitamine D per dag.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.