Metabool syndroom voorspelbaar bij kinderen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Al bij jonge kinderen is vast te stellen of ze een verhoogde kans hebben op overgewicht, het metabool syndroom of insulineresistentie. Onlangs werden de resultaten van de studie gepresenteerd door de LSU Health Sciences Center New Orleans op het internationaal congres voor obesitas in Stockholm.
Doel van de studie was om een model te ontwikkelen waarmee reeds bij jonge kinderen het risico van insulineresistentie vast te stellen was. Voor de studie werden meer dan 100 gezonde kinderen van 7 tot 9 jaar gescreend.
De aanwezigheid van vet in de lever en de buik en een verstoorde vetverbranding zijn van invloed op insulineresistentie en zijn risicofactoren voor het metabool syndroom. De onderzoekers vermoeden dat pre- en postnatale factoren zoals een hoog en laag zwangerschapsgewicht, hoog en laag geboortegewicht en weinig fysieke activiteit kunnen leiden tot een fenotype met een verstoorde vetverbranding. Dit verhoogt de kans op insulineresistentie bij jonge kinderen. Aanpak van deze factoren kan de kans op ontwikkeling van insulineresistentie en het metabool syndroom op latere leeftijd voorkomen.
Voor het eerst kan de ontwikkeling van het metabool syndroom voorspeld worden bij kinderen die nog niet in de pubertijd zijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen