Metformine remt trainingseffect bij ouderen

Het veelgebruikte antidiabetesmedicijn metformine vermindert het effect van krachttraining op de spiermassa van ouderen.

Aan het onderzoek namen 46 vijfenzestigplussers deel. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. In de suppletiegroep kregen de deelnemers gedurende twee weken dagelijks 1700 mg metformine, de anderen kregen gedurende dezelfde periode een placebo. In deze periode volgden alle proefpersonen onder begeleiding een krachttrainingsprogramma.

Hoewel het effect op krachttraining per individu verschilde, werd bij de deelnemers in de placebogroep een significant grotere toename van vetvrije massa gezien dan bij de deelnemers die metformine kregen. Ditzelfde gold voor de massa van de dijbeenspieren. Ook ging gebruik van metformine gepaard met een moeizamere toename van de spierkracht.

De resultaten zijn in tegenstelling tot de verwachtingen van de wetenschappers. Aangezien metformine een anti-inflammatoire werking heeft, werd gedacht dat het antidiabetesmedicijn het trainingseffect juist zou vergroten.

Woordenlijst

Fit met Voeding

tijdschrift

JAARABONNEMENT € 34,90

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+