MGP: biomarker voor vitamine K-status en cardiovasculair risico

Het meten van de inactieve vorm van de matrix-GLA-proteïne (MGP) in het bloedplasma is een betrouwbare manier om inzicht te verkrijgen in de vitamine K2-status en het cardiovasculair risico. MGP is een eiwit dat onder invloed van vitamine K2 kan worden geactiveerd waarna het de afzetting van kalk in de bloedvaten remt. Een hoge concentratie inactief MGP is echter in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Aan het Deense onderzoek namen bijna vijfhonderd proefpersonen deel. Het betrof mannen en vrouwen in een leeftijd van 19 tot 71 jaar, met en zonder hart- en vaataandoeningen. Bij de deelnemers werd de MGP-concentratie gemeten en gerelateerd aan het cardiovasculair risico.

Op basis van de MGP-status werden de deelnemers in vier categorieën verdeeld; <300, 300-399, 400-499 en ≥500 pmol/l. De gemiddelde MGP-concentratie bedroeg 465 pmol/l. Een toename van MGP was significant geassocieerd met overgewicht. De kans op obesitas nam met bijna tweeënhalve keer significant toe. Bij deelnemers met een hoge MGP-status kwamen tot bijna tweemaal significant vaker hart- en vaatziekten voor. Tevens bleek een hoge MGP-status significant geassocieerd met een hogere diastolische en systolische bloeddruk.

De resultaten bevestigen dat MGP een biomarker is voor het cardiovasculaire risico en dat de vitamine K2-status een rol speelt bij de calcificatie van bloedvaten. Het sterke verband met obesitas, dient nader onderzocht te worden.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+