Micronutriëntenstatus van invloed op fitheid

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

De fysieke fitheid van adolescenten wordt mede bepaald door de concentraties van micronutriënten.

Er werden meer dan 1000 jongeren geselecteerd van de Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence (HELENA) studie. Ze waren in een leeftijd van 12,5 tot 17,5 jaar. Het verband tussen fysieke fitheid en de status van micronutriënten in het bloed werd onderzocht waarbij gecorrigeerd werd voor beïnvloedende factoren.

Bij jongens waren de concentraties van hemoglobine, vitamine A en vitamine C van invloed op de maximale zuurstofopname-capaciteit en daarmee op het uithoudingsvermogen. Bij de meisjes was een verband met de concentraties bètacaroteen en vitamine D. Hogere concentraties van hemoglobine, bètacaroteen, vitamine A en E waren bij jongens geassocieerd met een betere score op de zogenaamde ‘standing long jump test’. Deze springtest geeft een indicatie van de spierkracht. Bij meisjes waren wederom de concentraties van bètacaroteen en vitamine D hiermee gerelateerd.

De onderzoekers concluderen dat bij jongens de status van ijzer en antioxidatieve vitaminen van invloed is op de fysieke fitheid, terwijl de fysieke fitheid van meisjes wordt beïnvloed door de bètacaroteen- en vitamine D-status. Of het een oorzakelijk verband betreft, moet in vervolgstudies worden onderzocht.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen