Migraine: sneller effect met coënzym Q10

Suppletie met coënzym Q10 kan de ernst van migraine binnen 4 weken verminderen, maar blijkt op de lange termijn even effectief als een placebo.
Al eerder werd bij volwassenen een positief effect van coënzym Q10-suppletie bij migraine aangetoond. Voor het eerst werd de werking van dit supplement bij kinderen en jongvolwassenen onderzocht. Er namen 120 kinderen en adolescenten deel aan de studie. Ze werden willekeurig in 2 groepen verdeeld en kregen in willekeurige volgorde gedurende telkens 224 dagen dagelijks 100 mg coënzym Q10 of een placebo. Uiteindelijk werden de gegevens van 50 deelnemers, die de studie volledig hadden gevolgd, geanalyseerd.
Zowel in de suppletie- als de placebogroepen werd een significante afname van de ernst, frequentie en duur van de migraineaanvallen gezien. Suppletie met coënzym Q10 leidde echter binnen de eerste maand tot een significant sterkere vermindering van het aantal aanvallen. Na de behandelperiodes van 224 dagen was echter geen verschil waarneembaar tussen de suppletie- en placebogroepen.
De resultaten laten zien dat migraine op den duur kan verminderen bij kinderen en jongvolwassenen. Mogelijk kan coënzym Q10-suppletie dit proces versnellen, hoewel het effect op de lange termijn niet stand lijkt te houden.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+