Miljoenen kinderen in VS vitamine D-deficiënt

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Washington Post: ‘Miljoenen kinderen in de VS hebben zorgwekkend lage vitamine D-spiegels', begint de Washington Post een artikel. ‘Dit verhoogt mogelijk hun risico van botproblemen, hartziekten, diabetes en andere aandoeningen'. De krant baseert zich voornamelijk op een studie waarin de gegevens ware geanalyseerd van vitamine D bij Amerikaanse kinderen aan de hand van de National Health and Nutrition Examination Survey 2001-2004.
De studie betrof kinderen van 1 tot 21 jaar, de tweede tieners van 12 tot 19 jaar. De methoden van analyse verschilden, maar de uitkomsten liepen parallel. Uit de eerste studie bleek dat ongeveer 7,6 miljoen kinderen - dat komt overeen met 9% - een vitamine D-gebrek hadden, namelijk een 25(OH)D-spiegel lager dan 37,5 nmol/l. Van maar liefst nog eens 50 miljoen kinderen (61%) kreeg de D-spiegel het predicaat onvoldoende (37,5 nmol/l tot 72,5 nmol/). Met andere woorden, slechts 30% van de kinderen hadden een voldoende hoge vitamine D-spiegel. De leider van het onderzoek, dr. Michal Melamed van Albert Einstein College of Medicine in New York, zei de krant desgevraagd de cijfers verbazingwekkend te vinden en ze aanvankelijk niet te kunnen geloven. Vooral meisjes en kinderen met een donkere huid hadden lage spiegels. Zo had van de Afro-Amerikaanse tienermeisjes 60% een gebrek aan vitamine D. Dit ging gepaard met een verhoogd risico van hoge bloeddruk, hoge bloedsuiker en metabool syndroom. Een hele generatie dreigt slachtoffer te worden van ‘s lands grootste gezondheidsproblemen, concludeert de krant.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen