Minder alzheimer met vitamine C- en E-suppletie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

4 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
De combinatie van vitamine E- en C-supplementen verminderen de kans op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Dit laat de Cache County Study zien, waarin meer dan 4700 personen gevolgd werden.
Tijdens dit onderzoek werd beoordeeld wat het effect van erfelijke factoren en milieufactoren was op het ontwikkelen van alzheimer. De deelnemers, allen ouder dan 65 jaar, werden in één of twee van de onderstaande categorieën ingedeeld:
• deelnemers die dagelijks tenminste 400 IE vitamine E uit een multi of losse vitamine E-tabletten namen,
• deelnemers die dagelijks ten minste 500 mg vitamine C uit een multi of losse vitamine C-tabletten namen,
• deelnemers die een multi namen met hierin minder dan bovengenoemde hoeveelheden vitamine E en C,
• deelnemers die naast hun voeding geen extra vitamine E en C namen.
In de eerste twee jaar dat de ouderen onderzocht werden, kregen tweehonderd alzheimerklachten. In de twee jaar die hierop volgden, kregen nog eens 104 mensen hiermee te maken.
De ouderen die zowel vitamine E als vitamine C namen, hadden gedurende de eerste twee jaar 78% minder kans op het ontwikkelen van Alzheimer. Voor de jaren drie en vier was dit 64%. De ouderen die meer dan 400 IE vitamine E namen, maar minder dan 500 mg vitamine C uit een multi kregen, ontwikkelden ook iets minder vaak alzheimer dan de groep zonder supplementen. De kans op alzheimer werd niet verlaagd door één van de vitaminen apart of door alleen een multivitamine met weinig van de genoemde vitaminen.
Onderzoeker dr. Peter Zandi gaf als verklaring voor het verband met alzheimer, wanneer alleen beide vitaminen in een hoge dosering werden genomen, dat vitamine E een vetoplosbare vitamine is die lang in het lichaam blijft en vitamine C een wateroplosbare vitamine die korter in het lichaam verblijft. Vitamine C vult als het ware vitamine E aan waardoor vitamine E verder kan met het wegvangen van vrije radicalen en hiermee de oxidatieve stress in het lichaam vermindert.
De gevonden relatie moet nog bevestigd worden met andere onderzoeken, maar omdat het gaat om onschadelijke stoffen is het aan te raden suppletie met deze vitaminen te nemen. Als de resultaten worden bevestigd, zal ook de ADH van personen in deze leeftijdscategorie flink omhoog moeten, aldus de onderzoeker.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.