Minder angst met Echinacea

Suppletie met een wortelextract van Echinacea angustifolia vermindert angstklachten bij volwassenen.

Aan het onderzoek namen 64 personen deel die kampten met een angststoornis. De deelnemers kregen in willekeurige volgorde en met een tussenperiode van drie weken dagelijks 80 mg Echinacea-extract of een placebo gedurende zeven dagen. Met behulp van vragenlijsten werd informatie verzameld over symptomen van angst, depressie en stress.

Na suppletie met het Echinacea-extract namen symptomen van angst significant af ten opzichte van de placebo. Dit bleek uit een daling van elf punten op een vragenlijst betreffende angstklachten ten opzichte van een daling van drie punten na inname van de placebo. Het extract was niet van invloed op klachten gerelateerd aan stress of een depressie. Suppletie met het extract werd goed verdragen en leidde niet tot bijwerkingen.

De wetenschappers vermoeden dat specifieke stoffen, de zogenaamde alkamides, uit de Echinaceaplant verantwoordelijk zijn voor het gunstige effect, doordat de stoffen de bloedhersenbarrière passeren en in het brein hun werking uitoefenen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+