Minder angstig en depressief met gezonde voeding

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een gezond en evenwichtig voedingspatroon is gerelateerd aan minder angst- en depressieve klachten.

In de studie werd door meer dan drieduizend volwassenen een voedingsvragenlijst ingevuld. Er werd bekeken in hoeverre de deelnemers aten volgens Amerikaanse richtlijnen voor goede voeding; Alternative Healthy Eating Index (AHEI-2010). Met behulp van een vragenlijst werd vastgesteld of er sprake was van angst- of depressieve klachten bij de deelnemers.

Van de proefpersonen kampte 15% met angstklachten en had 30% een depressie. Personen die grotendeels volgens de AHEI-2010 aten hadden met 49% significant minder kans op angstklachten en met 45% significant minder kans op een depressie in vergelijking met personen die ongezond aten. Wanneer gekeken werd naar het verschil tussen mannen en vrouwen bleek dat vrouwen door gezonde voeding de kans op angst of een depressie met de helft significant konden verminderen, voor mannen werd deze relatie niet gezien. Ook bleek het verband het sterkst voor personen tot een leeftijd van veertig jaar; bij deze personen leidde een gezond voedingspatroon volgens de richtlijnen van de AHEI-2010 tot een reductie van angst en depressie met respectievelijk 58% en 51%.

Gezonde voeding blijkt te leiden tot een gezonde mentale gesteldheid. De wetenschappers vermoeden dat een adequate inname van B-vitamines, omega 3-vetzuren en antioxidanten hierbij een rol speelt.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen