Minder antibiotica bij H. pylori met vitamine C

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Bij de behandeling van een infectie met H. pylori kan door middel van vitamine C de toediening van het antibioticum clarithromycine met de helft worden gereduceerd. Dit is het resultaat van een Taiwanese studie.
Aan het onderzoek deden 171 patiënten die geïnfecteerd waren met de bacterie Helicobacter pylori deel. Zij kregen gedurende een week 20 mg omeprazol, 1 gram amoxicilline en afhankelijk van de groep waarin ze ingedeeld waren tweemaal per dag 250 mg clarithromycine, 250 mg clarithromycine met 500 mg vitamine C of 500 mg clarithromycine. Na 6 weken werd de bacterieconcentratie gemeten. Tevens werd bepaald of de bacterie resistent was tegen antibiotica.
De tweemaal daagse behandeling met 250 mg clarithromycine in combinatie met vitamine C bleek even effectief als behandeling met twee keer 500 mg clarithromycine per dag. De behandeling met de laagste dosering van het antibioticum was het minst effectief. Op de resistente bacteriën hadden alle drie de behandelingen weinig resultaat.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen