Minder cognitieve achteruitgang met mediterraan voedingspatroon

Een mediterraan voedingspatroon biedt mogelijk bescherming tegen cognitieve achteruitgang. Dat blijkt uit de resultaten van een multi-etnische studie door onderzoekers van het Columbia University Medical Center in de VS.
Voor het eerste deel van het onderzoek werden 1393 personen, met een bij aanvang normale cognitieve functie, gedurende gemiddeld 4,5 jaar gevolgd. In deze periode ontwikkelden 275 van hen een lichte cognitieve beperking.
De onderzoekers stelden vast dat naarmate het voedingspatroon meer ‘mediterraan’ was, het risico van cognitieve achteruitgang kleiner was. Zo werd bij degenen met het meest mediterrane voedingspatroon 28% minder vaak een cognitieve beperking vastgesteld dan bij degenen die zich het minst mediterraan voedden.
Een soortgelijk effect gold voor de kans dat een licht verminderde cognitieve functie zich ontwikkelde tot de ziekte van Alzheimer. Voor dit deel van het onderzoek werden 482 personen met een licht verminderde cognitieve functie gedurende gemiddeld 4,3 jaar gevolgd. Hierbij ontwikkelden 106 van hen de ziekte van Alzheimer.
Gevonden werd dat het risico Alzheimer te ontwikkelen 48% lager was voor degenen met de meest vergeleken met de minst mediterrane voedingspatronen.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+