Minder darmkanker met foliumzuursuppletie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Enkele jaren geleden was de uitkomst van een onderzoek dat de synthetische vorm van foliumzuur bij personen met een beginnende of reeds bestaande tumor de kans op darmkanker zou verhogen. Een recente studie laat het tegenovergestelde zien.
Er werden gegevens geanalyseerd van in totaal bijna 100.000 personen die deelnamen aan de Cancer Prevention Study II (CPS-II) Nutrition Cohort. De leeftijd van de deelnemers lag tussen de 50 en 74 jaar. De hoeveelheid foliumzuur die uit de voeding werd verkregen was tussen 175 en 345 mcg per dag. De inname van deze B-vitamine uit supplementen of voedingsproducten varieerde tussen 71 en 660 mcg per dag. Van de deelnemers waren er 2000 die meer foliumzuur binnenkregen dan de maximaal aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 1000 mcg.
Tussen 1999 en 2007 werd bij 1023 deelnemers darmkanker gediagnosticeerd. De onderzoekers vonden niet dat de inname van zowel de synthetische als de natuurlijke vorm van foliumzuur het risico van darmkanker verhoogde. Integendeel, het bleek dat bij inname van foliumzuur de kans op darmkanker met 19% afnam.
De onderzoekers concluderen dat een foliumzuurinname van 800 mcg per dag veilig is.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen