Minder depressief met probiotische yoghurt

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een eerdere studie gaf aan dat personen die een depressieve stemming hebben vaker geconstipeerd zijn. Dit vormde de aanleiding voor Britse wetenschappers om te onderzoeken wat het effect van de consumptie van probiotische yoghurt op deze factoren was.
Zij rekruteerden 124 gezonde deelnemers met een gemiddelde leeftijd van 62 jaar. In twee willekeurige groepen verdeeld kregen ze gedurende 3 weken dagelijks ofwel probiotische yoghurt ofwel een placebo.
Bij aanvang waren de personen die aangaven minder vaak last te hebben van constipatie helderder in het hoofd en vrolijker. Ook hadden ze meer zelfvertrouwen vergeleken met degenen die vaker geconstipeerd waren. Dit veranderde niet door de consumptie van probiotische yoghurt. De yoghurt bleek echter wel invloed te hebben op de stemming van de 30% deelnemers die bij aanvang het meest depressief waren. Na 3 weken beoordeelden zij zichzelf vaker als gelukkig. Bij het kleine aantal deelnemers dat constipatieklachten aangaf, werd geen positief effect op de gerapporteerde frequentie van de ontlasting gevonden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen