Minder DNA-schade met ubiquinol

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met ubiquinol, de actieve vorm van coënzym Q10, is van nut voor gezonde personen, omdat het DNA-schade door oxidatie kan verminderen.

Er namen 28 gezonde vrouwen aan de crossover-studie deel. Ze werden in twee groepen verdeeld en kregen gedurende twee weken dagelijks 100 mg ubiquinol of een placebo met een tussenperiode van twee weken. Aan het einde van iedere periode werd in de urine de concentratie van 8-oxo-7,8-dihydro-2'-deoxyguanosine (8-oxodG), een biomarker voor oxidatieve DNA-schade, gemeten. Ook werd in de urine de concentratie van malondialdehyde (MDA) gemeten, een marker voor vetzuurperoxidatie. Daarnaast werd de concentratie van de antioxidant vitamine C bepaald.

Suppletie met ubiquinol leidde tot een significant lagere concentratie van 8-oxodG in vergelijking met de placebo. De concentraties van MDA en vitamine C veranderden niet significant. Suppletie met ubiquinol werd goed verdragen door de deelneemsters.

Kortdurend gebruik van ubiquinol kan oxidatieve schade aan het DNA tegengaan en is zodoende gunstig voor gezonde personen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen