Minder heropnames met vitamine E

Suppletie met vitamine E verkleint de kans op een heropname in het ziekenhuis als gevolg van een longontsteking.
Canadese patiënten van 65 jaar en ouder die in het ziekenhuis werden opgenomen in verband met een longontsteking werden gedurende 30 dagen gevolgd om de kans op sterfte te berekenen. De ouderen die de longontsteking hadden overleefd, werden nog eens 90 dagen gevolgd om de kans op een heropname te berekenen.
Van de 717 patiënten stierven 49 personen (7%) binnen 30 dagen. 526 patiënten konden binnen een maand naar huis waarvan er 58 (11%) binnen 90 dagen opnieuw moesten worden opgenomen. Aanwezige comorbiditeit bleek van invloed op de sterftekans. Bij een heupfractuur, COPD en een cerebrovasculaire aandoening was de kans op sterfte respectievelijk 4, 2,3 en 2,1 keer zo hoog. Patiënten van het mannelijke geslacht hadden 2,4 keer zoveel kans op een heropname in vergelijking tot vrouwen. Suppletie met vitamine E zonder nadere toelichting van de hoogte van de dosering verkleinde de kans op een heropname met maar liefst 63%. Een lage sociaaleconomische status, vaccinaties tegen griep en longontsteking, antibioticagebruik voor opname en de voedingstoestand waren niet significant van invloed op het sterfterisico en de kans op heropname.
Comorbiditeit blijkt de kans op sterfte en een heropname bij een longontsteking te vergroten. Vitamine E beschermt ouderen met een longontsteking tegen een heropname in het ziekenhuis.

Woordenlijst

ORTHO magazine

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+