Minder hersenschade door fluoride met curcumine

Curcumine, de ontstekingsremmende stof uit de kurkumaplant, kan de neurodegeneratieve werking van fluoride tegengaan. Dit blijkt uit een muizenstudie.

De muizen werden verdeeld in vier groepen. Muizen in de eerste groep kregen gedurende dertig dagen drinkwater met 120 ppm fluoride. De muizen in de tweede groep kregen daarnaast dagelijks curcumine in een dosis van 30 mg per kilogram lichaamsgewicht. Muizen in de derde groep kregen alleen curcumine en in de controlegroep kregen de muizen geen gefluorideerd drinkwater en geen curcumine.

Het gefluorideerde drinkwater leidde tot een significante toename van de vetzuurperoxidatie zoals bleek uit de verhoogde malondyaldehyde (MDA) concentraties in vergelijking met de controlegroep. Ook leidde de consumptie van gefluorideerd drinkwater tot neurodegeneratie van bepaalde gebieden van de hippocampus. Wanneer de muizen tevens curcumine kregen, werd een significante afname van de vetzuurperoxidatie gezien die gepaard ging met een vermindering van neurodegeneratieve cellen in de hippocampus.

Uit de resultaten blijkt dat curcumine de hersenen van muizen beschermt tegen de neurodegeneratieve invloed van fluoride.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+