Minder HIV-complicaties met optimale vitamine D-status

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met vitamine D is mogelijk een simpele en goedkope manier om de gezondheid en levenskwaliteit van HIV-patiënten te verbeteren.
In een groep van 884 met HIV-geïnfecteerde zwangere vrouwen in Tanzania werd de vitamine D-status bepaald. Gedurende de volgperiode van ongeveer 6 jaar werd informatie verzameld over HIV-gerelateerde complicaties.
Vrouwen met een tamelijk lage vitamine D-spiegel (< 80 nmol/l) hadden in de eerste 2 volgjaren 43% meer kans op een BMI minder dan 18 kg/m2 in vergelijking met vrouwen met een optimale vitamine D-spiegel (> 80 nmol/l). Het verband tussen vitamine D en de BMI was significant en lineair. Ook hadden vrouwen met een lage vitamine D-status gedurende de eerste 2 volgjaren met 27% significant meer kans op bovenste luchtweginfecties. Het risico van spruw was bijna 3 maal zo groot bij een lagere vitamine D-status.
De resultaten laten zien dat het risico van complicaties bij HIV groter is wanneer de vitamine D-bloedspiegel laag is. Mogelijk is suppletie een goedkope oplossing om de gezondheid en levenskwaliteit van HIV-patiënten - vooral in ontwikkelingslanden - te bevorderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen