Minder HIV-complicaties met optimale vitamine D-status

Suppletie met vitamine D is mogelijk een simpele en goedkope manier om de gezondheid en levenskwaliteit van HIV-patiënten te verbeteren.
In een groep van 884 met HIV-geïnfecteerde zwangere vrouwen in Tanzania werd de vitamine D-status bepaald. Gedurende de volgperiode van ongeveer 6 jaar werd informatie verzameld over HIV-gerelateerde complicaties.
Vrouwen met een tamelijk lage vitamine D-spiegel (< 80 nmol/l) hadden in de eerste 2 volgjaren 43% meer kans op een BMI minder dan 18 kg/m2 in vergelijking met vrouwen met een optimale vitamine D-spiegel (> 80 nmol/l). Het verband tussen vitamine D en de BMI was significant en lineair. Ook hadden vrouwen met een lage vitamine D-status gedurende de eerste 2 volgjaren met 27% significant meer kans op bovenste luchtweginfecties. Het risico van spruw was bijna 3 maal zo groot bij een lagere vitamine D-status.
De resultaten laten zien dat het risico van complicaties bij HIV groter is wanneer de vitamine D-bloedspiegel laag is. Mogelijk is suppletie een goedkope oplossing om de gezondheid en levenskwaliteit van HIV-patiënten – vooral in ontwikkelingslanden – te bevorderen.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

5

Gratis artikelen

Abonnement | Login