Minder hormoontherapie, minder kanker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Een analyse door het National Cancer Institute liet in de VS een drastische daling zien in het aantal gevallen van borstkanker in het jaar 2003 ten opzichte van 2002. Het percentage van afname bedroeg 6,7%. Tussen 2001 en 2004 was het aantal gevallen van borstkanker met 8,6% gedaald.
Door de onderzoekers werd een verband gelegd tussen deze daling en de negatieve publicaties in 2002 rond het gebruik van hormoonsubstitutie, waardoor vele vrouwen besloten geen hormonen tegen overgangsklachten meer te gebruiken.
De publicaties waren gebaseerd op eerdere artikelen in The Lancet en de New England Journal of Medicine waaruit bleek dat er een verband bestond tussen hormoontherapie en kanker en dat hormoontherapie kan leiden tot borst- en ovariumkanker. In het Lancet-onderzoek werd berekend dat vrouwen door hormoontherapie 20% meer kans hebben op ovariumkanker dan vrouwen die geen hormonen slikken. Het risico om borst-, baarmoeder- of ovariumkanker te krijgen was 63% verhoogd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen