Minder infarcten na verbanning transvetzuur

De restrictie van transvetzuren in het voedselaanbod van eetgelegenheden van bepaalde delen van de staat New York heeft daadwerkelijk geresulteerd in een afname van hart- en herseninfarcten. Dit blijkt uit een publicatie in JAMA Cardiology.

In de periode van 2007 tot 2011 werd de restrictie opgelegd aan restaurants die zich bevonden in elf delen van de staat New York. Of de restrictie van transvetzuren ook daadwerkelijk leidde tot een afname van infarcten werd onderzocht in een studie van de Yale University Medical School. In de periode van 2002 tot 2013 werd op basis van gegevens van ziekenhuizen een vergelijking gemaakt tussen het aantal infarcten in de elf counties mét een restrictie en counties waar geen sprake was van een restrictie.

In de jaren voorafgaand aan de verbanning van transvetzuren werd in alle counties een lichte daling gezien van het aantal infarcten, maar vanaf drie jaar na de implementatie werd met 6,2% een significant sterkere daling gezien van het aantal infarcten in de counties met een restrictie ten opzichte van die waarin transvetzuren niet verbannen waren. Voor hartinfarcten was dit verschil met 7,8% significant, voor herseninfarcten was dit verschil niet significant met 3,6%.

Verbanning van voedsel met transvetzuren blijkt effectief in de strijd tegen hart- en vaatziekten. Doel van de Food and Drug Administration (FDA) is om in het jaar 2018 in alle staten van Amerika het aanbod van transvetzuurrijke producten te gaan verbieden.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+