Minder intelligent door ftalaten?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wanneer het ongeboren kind tijdens de zwangerschap wordt blootgesteld aan ftalaten lijkt dit te leiden tot een verminderd IQ op zevenjarige leeftijd.

Ftalaten (di-n-butyl ftalaat en di-isobutyl ftalaat) zijn weekmakers die alom aanwezig zijn in plastic producten, speelgoed, verzorgingsproducten en cosmetica. Wetenschappers van de Columbia University van New York volgden 328 moeders met hun kinderen. Bij de moeders werden aan het einde van hun zwangerschappen de concentraties van vijf metabolieten van ftalaten gemeten in de urine. Bij hun kinderen werd op zevenjarige leeftijd het IQ bepaald met behulp van de ‘Wechsler Intelligence Scale for Children’.

Een hoge concentratie van twee metabolieten van ftalaten was geassocieerd met een verminderd IQ bij de zevenjarige kinderen. In vergelijking met een lage blootstelling aan concentraties van deze metabolieten scoorden kinderen die aan een hoge concentratie waren blootgesteld tijdens de zwangerschap met respectievelijk 6,7 en 7,6 punten significant minder op de IQ-test. Ook functioneerden de kinderen significant minder goed wat betreft de verwerkingssnelheid van informatie, het werkgeheugen en redeneren bij een hoge blootstelling aan de twee metabolieten van ftalaten. Het cognitief functioneren van de kinderen op driejarige leeftijd was hier niet van invloed op.

Een hoge concentratie van ftalaten in de zwangerschap is geassocieerd met een verminderde intelligentie van het kind. Gezien het feit dat de concentraties die bij de aanstaande moeders werden gevonden overeenkomen met de concentraties zoals deze bij de gehele bevolking worden aangetroffen, zijn de resultaten van de studie van wezenlijk belang voor de volksgezondheid. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen