Minder kans op depressie met gezonde voeding

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Wie gezond eet heeft hierdoor een kleinere kans op een depressie. Dit blijkt uit een proefschrift van de Finse onderzoekster Anu Ruusunen.

De studie werd uitgevoerd bij meer dan tweeduizend Finse mannen van middelbare of oudere leeftijd. Bij de mannen werd informatie verzameld over hun voedingsgewoonten. Ze werden gevolgd gedurende een periode van dertien tot twintig jaar waarbij gekeken werd of er een ernstige depressie optrad. Bovendien werd onderzocht of bepaalde leefstijlinterventies het risico van een depressie konden verminderen.

De onderzoeker zag dat een hoge inname van foliumzuur en bepaalde voedingsmiddelen de kans op een depressie kon verminderen. Vooral groenten, fruit, bessen, volkoren granen, gevogelte, vis en magere kaas bleken gezond. Ook koffie was gunstig om de kans op een depressie te verminderen. Daarentegen werd geen verband gevonden met de inname van cafeïne, thee, vitamine B12, de bloedconcentraties van omega 3-vetzuren en de ratio omega 6-/omega 3-vetzuren. Mannen die veel bewerkte voedingsmiddelen consumeerden - waaronder vlees, snacks, frisdrank en patat - vertoonden meer depressieve symptomen. Een afname van het lichaamsgewicht bleek daarentegen weer symptomen te kunnen verlichten.

De studie laat zien dat gezonde voeding niet alleen van belang is voor een vitaal lichaam, maar ook een gunstige invloed heeft op de mentale conditie. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen