Minder kans op diabetes met magnesium

Een adequate inname van magnesium beschermt tegen diabetes type-2. Dit concluderen Chinese wetenschappers op basis van een review.

De wetenschappers selecteerden uit medische databanken vijftien artikelen met de resultaten van negentien studies waarbij het effect van magnesium op het risico van diabetes type-2 werd onderzocht.

Het betrof in totaal bijna 540.000 mannen en vrouwen. Tijdens de volgperiodes die varieerden van vier tot twintig jaren werd bij meer dan 25.000 personen de diagnose diabetes type-2 gesteld. Personen met de hoogste inname van magnesium, via de voeding en eventueel in combinatie met suppletie, hadden met 23% significant minder kans op diabetes in vergelijking met personen met een lage inname van dit mineraal. Een verhoging van de magnesiuminname met 100 mg per dag leidde tot een significante risicoreductie van 16%. Een dagelijkse inname van 410 mg magnesium kon de kans op diabetes met zelfs 42% significant verlagen.

Een adequate inname van magnesium blijkt te beschermen tegen ouderdomsdiabetes. Een tekort aan magnesium is eerder in verband gebracht met beschadiging van de bètacellen van de alvleesklier die verantwoordelijk zijn voor de insulineproductie.

Fit met Voeding

tijdschrift

Minder kans op diabetes met magnesium

Meer noten, granen, groene groenten en andere magnesiumrijke producten op het menu maken de kans op het ontwikkelen van suikerziekte kleiner. De onderzoekers pleiten voor een grotere magnesiuminname.
Voor het onderzoek werd de voeding van 42000 mannelijke gezondheidsprofessionals en 85000 vrouwelijke verpleegkundigen iedere twee tot vier jaar beoordeeld. De mannen werden twaalf jaar gevolgd en de vrouwen achttien. Ook de magnesiuminname via supplementen werd in het onderzoek meegenomen. Slechts 5% van de ondervraagden gebruikte supplementen met magnesium.
Na correctie voor leeftijd, erfelijke aanleg, alcohol consumptie en andere factoren hadden de mensen met de hoogste magnesiuminname de minste kans op diabetes. De mate van overgewicht had invloed op het ontwikkelen van diabetes, maar ook na correctie voor deze factor bleef het verschil significant.

Fit met Voeding

tijdschrift