Minder kans op eczeem bij optimale darmflora

Minder diversiteit van bacteriën in de darmen verhoogt het risico van atopisch eczeem bij kinderen.
Er werden ontlastingmonsters genomen van 40 kinderen bij een leeftijd van 1 week, 1 maand en 12 maanden. Van de kinderen hadden er 20 atopisch eczeem. De overige 20 kinderen waren gezond. Met behulp van een speciale techniek werd het DNA van bacteriën in de ontlasting bepaald.
De diversiteit van de darmflora was bij de gezonde kinderen significant groter op een leeftijd van 1 maand in vergelijking met de allergische kinderen. Daarnaast bleek de variëteit van bepaalde bacteriegroepen van belang. Bij een leeftijd van 1 en 12 maand(en) hadden de kinderen met atopisch eczeem een significant lagere diversiteit in respectievelijk bacteriën van het geslacht Bacteroidaceae en proteobacteriën. De Bacteroidaceae hebben een ontstekingsremmende werking terwijl de proteobacteriën beschermen tegen allergieën. Bij een leeftijd van 12 maanden – wanneer de darmflora stabiel is – werden bij de gezonde kinderen de meeste proteobacteriën aangetroffen.
Een lage diversiteit in de darmflora gedurende de eerste levensmaand blijkt het risico van atopisch eczeem rond het eerste levensjaar te vergroten.

Woordenlijst

Fit met Voeding

tijdschrift

JAARABONNEMENT € 34,90

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+