Minder kans op hartaandoening met levertraan

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Vrouwen die al van jongs af aan levertraan gebruiken, hebben later minder kans op een hartaandoening.

De studie werd uitgevoerd in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Er namen meer dan 3300 vrouwen in de leeftijd van 66 tot 96 jaar deel. Van de vrouwen was informatie bekend over eventuele hartziekten. Ook leverden de vrouwen informatie over de visconsumptie en het gebruik van levertraan vanaf (jong)volwassenheid.

Er waren 234 vrouwen (bijna 8%) die een hartziekte hadden. Vrouwen die gedurende hun adolescentie minimaal driemaal per week levertraan slikten hadden met 38% significant minder kans op een hartaandoening in vergelijking met vrouwen die geen levertraan gebruikten. Wanneer de vrouwen startten met levertraansuppletie in hun volwassen leven was er een significante risicoreductie van 32%. Voor de consumptie van vis werd geen relatie gezien met hartziekten.

Langdurig gebruik van levertraan verkleint de kans op een hartziekte bij vrouwen, zo blijkt uit de resultaten. In vervolgstudies moet verder onderzocht worden of levenslange suppletie kan bijdragen aan de preventie van hartaandoeningen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.