Minder kans op posttraumatische dystrofie met vitamine C

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

3 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vitamine C vermindert het risico van het complex regionaal pijn syndroom (CRPS) na een enkel- of voetoperatie. CRPS is een veelvoorkomende complicatie bij dit soort operaties. Het komt bijna in 10% van de gevallen voor.
CRPS wordt ook wel posttraumatische dystrofie genoemd en kan ontstaan na een operatie of ongeluk. De aandoening wordt gekenmerkt door pijn, zwelling, kramp en verandering van de huid, nagel- en haargroei in het getroffen gebied. Er worden twee typen CRPS onderscheiden: bij CRPS type-1 is geen sprake van zenuwbeschadiging, bij CRPS type 2-is hier wel sprake van. In dit onderzoek ging het om type 1-patiënten.
Tijdens de studie werden twee groepen patiënten vergeleken. De eerste groep kreeg in de periode van juli 2002 tot juni 2003 een operatie aan de voet of enkel. De personen in de tweede groep ondergingen een enkel- of voetoperatie in de periode van juli 2003 tot juni 2004 en werden preventief behandeld met 1 gram vitamine C. Personen met een diabetische voet werden uitgesloten van deelname. Verschillende factoren werden geanalyseerd zoals het geslacht, de leeftijd, type pathologie, mogelijk doorgemaakt CRPS in het verleden en psychologische aspecten. In totaal werden 420 voeten van 392 patiënten geopereerd.
Uit de resultaten bleek dat CRPS type-1 in de eerste groep bij 18 gevallen voorkwam en in de tweede groep bij 4 gevallen. Er werd een significant verband gevonden tussen het optreden van CRPS type-1 en een al eerder doorgemaakt CRPS. Ook was de kans groter op CRPS bij personen met een angststoornis of depressie.
Vitamine C blijkt niet alleen bij polsfacturen het risico van CRPS type-1 te verlagen. Deze studie toonde aan dat vitamine C ook preventief ingezet kan worden bij enkel- en voetoperaties om het risico van CRPS te verkleinen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen