Minder kans op prostaatkanker met lycopeen

Suppletie met lycopeen verlaagt de concentratie van pyruvaat (pyrodruivenzuur) wat mogelijk bescherming biedt tegen prostaatkanker.

Aan de studie namen 128 mannen deel in een leeftijd van 50 tot 70 jaar. Ze hadden een verhoogde PSA-waarde in het bloed (2,0 tot 3,0 ng/ml), maar geen prostaatkanker. PSA is een eiwit dat gevormd wordt in het klierweefsel van de prostaat en een verhoogde waarde is in verband gebracht met een groter risico op prostaatkanker. De mannen werden willekeurig in negen groepen verdeeld. Elke groep kreeg een combinatie van twee van de toedieningen, gekozen uit zes verschillende toedieningen, te weten: drie koppen groene thee (1), groenetheecapsules met 600 mg EGCG (2), groenthee-placebo-capsules (3), lycopeen-rijk voedsel (zoals tomaten, watermeloen, rozebottels) (4), lycopeencapsules 15 mg (5) en lycopeen-placebo-capsules (6). Een dergelijk design wordt een ‘3×3 factorial design’ genoemd. De interventie duurde zes maanden. Vervolgens werden in de negen groepen de effecten van de combinaties op diverse metabolieten geanalyseerd.

Groene thee had geen significante invloed op de metabolieten in het bloedserum. Daarentegen leidde de consumptie van en suppletie met lycopeen tot een significante afname van onder andere pyruvaat. De wetenschappers ontdekten bovendien een verband tussen de pyruvaatconcentratie en het prostaatkankerrisico. Bij een hogere concentratie van pyruvaat, nam de kans op dit type kanker significant toe. De wetenschappers suggereren dat verlaging van de pyruvaatconcentratie onder invloed van lycopeen, de kans op prostaatkanker verkleint.

Eerdere onderzoeken lieten reeds zien dat lycopeen effectief kan zijn bij de preventie van prostaatkanker, maar de manier waarop bleef onopgehelderd. Mogelijk speelt een verlaging van pyruvaat onder invloed van lycopeen een rol.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+